Zelf aderlaten, hoe doe je dat?

Inhoud:top       toc       Zelf aderlaten, hoe doe je dat?

Wat je o.a. nodig hebt zijn de volgende spullen:

  • Een injectiespuit van b.v. 60 ml. Voor 2 euro 60 zijn die bij de apotheek te koop. D.m.v. de spuit trek je als het ware het bloed uit je lijf. Door het trekken ontstaat een vacu��n de spuit waardoor er een zuigende werking ontstaat. Je moet overigens wel heel zachtjes trekken.  Het moet als het ware bijna vanzelf gaan. Wanneer het niet goed gaat en je moet heel hard trekken om er een heel klein beetje uit te halen dan zit de naald niet goed. Wanneer je een naald zonder spuit zou gebruiken dan stopt het bloeden zowat geheel nadat er  een hoeveelheid van een paar eetlepels uit is gekomen. U zult denken, maar wanneer ze in het lab van het ziekenhuis bloed afnemen dan werken ze toch zonder vacu��Toch wel, de glazen buisjes die ze gebruiken zijn niet zomaar wat glazen buisjes. Nee, ze bevatten reeds een vacu��En ze zijn dus daarom ook afgesloten. Alleen de naald krijgt toegang. Aan het eind van deze pagina worden de glazen buisjes besproken zoals die in ziekenhuizen gebruikt worden.
    Klik hier om via Google diverse foto's van spuiten te zien


  • Een Venofix naald met een diameter van 1,1 mm en een lengte van 20 mm. Dit zijn steriel verpakte naalden met een dun slangetje er aan. De kleinste verpakking die bij de apotheek gekocht kan worden is 50 stuks. De prijs van zo'n doos is iets meer dan 50 euro. Aan het slangetje zit een aansluiting die op de spuit past. Tenminste wanneer je de goede spuit hebt gekocht. Wanneer je een injectiespuit koopt dan moet je zeggen dat er een Venofix naald aan bevestigd moet kunnen worden. 
    Klik hier om via Google diverse foto's van Venofix naalden te zien.


Op de volgende foto zijn beide artikelen te zien.

top       toc       De Venofix naald.

Op de volgende foto ziet u de zijkant van de verpakking.

Klik hier voor een groter plaatje van bovenstaande foto.

Wanneer u dit bij de apotheek bestelt geeft u dan vooral het typenummer op. Dat is:  4056310.

Klik hier om te zoeken met de volgende zoekterm:  braun venofix 4056310

 

top       toc       Het inbrengen van de venofix naald.

Klik hier om een verhaal te lezen (in het Engels) waar hele goede tekeningen staan die laten zien waar je op moet letten bij het inbrengen van de naald. Niet te snel opgeven wanneer het niet een twee drie lukt. top       toc       Hoe weet je dat de naald goed zit?

Koppel het uiteinde van het slangetje van de venofix naald niet direct aan  de injectiespuit. Laat het eerst in een plastic bak hangen. Zorg dat ook het plastic afsluitdopje aan het eind van het slangetje er af is. Wanneer de naald goed zit dan zal het slangetje zich vrijwel direct met bloed vullen en dan zie je het bloed in de opvangbak lopen. Op dat moment doe je een stukje pleister op de venofix naald, zodat die niet weg kan en blijft zitten waar die zit. Je kunt ook aan weerszijden van de naald op de flapjes een stukje pleister doen. Daarna duw je en/of schroef je het uiteinde van het slangetje waar reeds bloed uitloopt op de spuit. Trek daarna de spuit langzaam uit. De spuit zal zich dan vullen met bloed. Wanneer de spuit vol is dan kun je eventueel een tweede (of derde) spuit aan het slangetje koppelen en weer verder gaan. Je kunt ook met 1 spuit werken. Je koppelt het slangetje dan steeds los. Wanner het goed is blijft het bloed dan in de opvangbak lopen. Je duwt de spuit leeg in .b.v. een lege appelmoespot. Druk de spuit niet te snel leeg want dan heb je kans dat het bloed vernevelt en je gordijnen/muur bevuilt!!!top       toc       Haal het afsluitdopje zo snel mogelijk van het slangetje!!!

Wanneer het slangetje van de naald gelijk van het begin af aan op de spuit gezet zou worden dan wordt er wel minder geknoeid met bloed maar dan kun je niet zien of de naald goed zit. Juist doordat het bloed lekker stroomt weet je dat de naald goed zit. Wanneer je het afsluitdopje pas van het slangetje zou halen NADAT der naald in de ader zit dan heb je een groot  risico dat er lucht in je aderen kan komen. Want het slangetje bevat dan alleen lucht. Wanneer je dan wat bloed uit je lichaam trekt en je zou de zuiger weer even terug schuiven dan heb je een goede kans dat er wat lucht in je aderen komt. En dat is levensgevaarlijk. Dus je moet alles doen om te voorkomen dat er lucht in je aderen zou kunnen komen. En dat bereik je doordat je het slangetje pas aan de injectiespuit koppelt op het moment dat het bloed volop door het slangetje stroomt in b.v. een plastic opvangbak. Laat ook niet teveel bloed in de afwasbak/gootsteen weglopen. Bloed stolt heel snel en dan krijg je makkelijk een verstopte afvoer. Vang zoveel mogelijk bloed op in een plastic afvalbak. En maak je injectiespuit leeg in b.v. een lege jampot/appelmoespot en gooi dat na afloop in de WC. Een WC heeft wat meer capaciteit om een klont bloed af te voeren.  

Wanneer de naald niet goed in een bloedvat zit, maar er naast, of je hebt te diep (of te stijl)  dwars door het bloedvat gestoken, dan kan je wel aan de zuiger van de spuit trekken maar dan komt er geen of praktisch geen bloed. Dus dan kun je beter iets meer geknoei hebben van bloed wat er in de bak loopt en dan pas het slangetje aan de spuit koppelen. Want dan weet je zeker dat de naald goed zit.   Uit ervaring weet ik dat het in het begin echt niet altijd makkelijk is om in 1 keer de naald goed te steken. Tegenwoordig gaat het meestal in 1 keer goed. top       toc       Wat te doen wanneer het bloed (niet meer) loopt?

Wanneer het bloed niet loopt of het stopt met lopen nadat er b.v. een halve injectiespuit is afgenomen dan zit de naald blijkbaar niet (meer) goed. Soms helpt het om de naald ietsje naar achteren te trekken, of paar millimeter heen en weer (dwz dieper en minder diep) te bewegen. Het beste kun je het slangetje weer even los koppelen. Je ziet dan direct wanneer het bloed weer loopt. En dat zie je niet wanneer het slangetje op de injectiespuit blijft zitten. Wanneer het echt niet lukt om het weer op gang te krijgen dan zou het opnieuw in een andere ader geprobeerd kunnen worden. Neem dan voor de zekerheid weer een schone steriele injectienaald om infecties te voorkomen!!!  Wanneer aderen moeilijk te vinden/bereiken zijn dan helpt het door een warme doek een aantal minuten op de plek van de ader te leggen. Daardoor wordt de ader iets meer zichtbaar. top       toc       Hematoomvorming, wat is dat?

Er kan hematoomvorming optreden. Wat is dat? Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hematoom top       toc       Hoeveel bloed moet je afnemen en hoe vaak?

Bij de bloedbank nemen ze maximaal 500 cc (dat is een halve liter) per keer af.
En bij zo'n grote hoeveelheid wordt door de bloedbank eerst je hematocriet (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hematocriet )  en hemoglobine (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hemoglobine )  waarden vastgesteld. Wanneer die goed genoeg zijn dan pas wordt de bloedafname uitgevoerd.

Wanneer je zelf begint met aderlaten dan kun je veel beter met veel kleinere hoeveelheden beginnen. B.v. 50 ml i.p.v. 500 ml. 
Verder zou ik niet vaker dan eens in de twee maanden bloed afnemen. In de artikelen op http://www.news4all.org/aderlaten is duidelijk te lezen dat het NIET in de grote hoeveelheden bloed zit. En een betere gezondheid hangt ook niet alleen af van aderlaten. Er zijn zoveel andere factoren waar je op moet letten om aan een betere gezondheid te komen. Bij veel ziekten stijgt de viscositeit van je bloed. En wanneer je dan aderlaat  (b.v. 200 CC) dan is het erg waarschijnlijk dat je je dan daardoor wat beterder voelt gedurende b.v. een week. En wanneer je dan i.p.v. 200 CC bloed b.v. 500 CC bloed laat afnemen dan zal je je hoogst waarschijnlijk nog lekkerder voelen en mogelijk ook voor een langere tijd, misschien wel drie weken. Maar wat bereik je dan? Alleen maar dat je je tijdelijk wat beterder voelt. Let op: tussen niet aderlaten (0 CC dus) en een beetje aderlaten (b.v. 200 CC) daar is wel een gigantisch verschil tussen natuurlijk. Neem alleen al het voordeel dat aderlaten geeft om het ijzerniveau in je bloed op het goede niveau te krijgen (voor het geval dat het dat niet was). Klik  hier.  Wat ik in dit stukje wat ik hier schrijf  wil zeggen is: Verwacht het niet van steeds grotere hoeveelheden bloed af  tappen maar ga op zoek naar de oorzaken van je ziekte.  Er zijn zoveel oorzaken waardoor het niet goed kan  zitten  met je gezondheid. Ik noem maar een voorbeeld. Heeft u de schijf van 5 wel eens bestudeerd? Wat staat daarop? Vis eten ivm omega 3 vetzuren. Doet u dat? En graag wil ik u ook wijzen op de 3 pijlers van een goede gezondheid. Zie: http://news4all.org/nl-3p

En tikt u in Google ook eens in:  drawing too much blood

Dan kunt u allerlei artikelen lezen waardoor u leert wat de risico's zijn van te veel bloed afnemen.top       toc       Pas op voor infecties!

Gebruik altijd een steriele naald. Elke Venofix naald is steriel verpakt. Wanneer je b.v. iets met je naald zou aanraken wat niet steriel is, b.v. je naald valt op de grond, of je krast per ongeluk met je naald langs je arm (op je huid zit ook allerlei (onzichtbare) troep) neem dan altijd een nieuwe steriele naald.
Zie voor meer informatie over dit onderwerp: http://en.wikipedia.org/wiki/Bacteremia 

Maak ook de plek op je arm waar je de naald wilt inbrengen goed schoon. Gebruik een steriel gaasje met een alcohol preparaat.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op donderdag 28 september 2017.     Deze  pagina is geschreven door: Wim Vogelaar.