www.news4all.org

                                            

Hoofdmenu
Wie is Wim Vogelaar?
Mijn motivatie
Laatste nieuws
Contact
3 pilaren

Mijn UVB lamp
UVB lampen
Sportprestaties en UVB
Vitamine D
77% m.k.o.k.

Natto: Info
natto-shop-inter-burgo
Natto: Zelf maken
Mijn broedstoofRauwe melk: info
Rauwe melk: verkoop
Rauwe melk: vragen

de AMAS test
Farmareuzen-sjoemelen
Gezondheidstips
KWF misleidt NL bev.
Kinkhoest vaccinatie
Mars tegen Monsanto
Mijn correspondentie
Mijn ervaring met tempeh
Straling
Immuun.
Kind en mobieltje.

Vecht voor je vrijheid
Het OVR virus
Foto's
Foto's Barneveld
Foto's Tholen


Marfan
Mazelen
Multiple sclerose
Niet-toxische tumortherapie
Power plate
Superbugs komen er aan
Verbeter geheugen
Voedingsvezels
SlaapproblemenInhoud:top       toc       Mijn broedstoof.

Ik heb een broedstoof waar ik o.a. natto mee maak. Ik gebruik een koelbox als broedstoof. Op internet zie je heel vaak dat een (oude) koelkast of koelbox als broedstoof wordt gebruikt. Maar ik vermoed dat je net zo goed een houten kist zou kunnen nemen. Het temperatuurverschil tussen binnen en buiten de box is vaak niet meer dan zo'n 20 graden wanneer de box in een redelijk verwarmde ruimte staat. Maar goed, een oude/kapotte koelkast kun je mogelijk vaak voor niets krijgen, dus waarom geen koelkast nemen. De koelkast zelf hoeft nml niet te kunnen functioneren (dwz koelen).

 


Links heb ik een verwarmingselement van 75 watt geplaatst. Vervolgens zie je een kopje water. Ik dacht: dat is goed voor de luchtvochtigheid. Maar nu doe ik dat niet meer. Ook zonder zo'n kopje water smaakt de natto ook prima. Dan voor het kopje zie je nog twee draadjes. Dat is van een oude PC ventilator die ik in de koelbox heb geplaatst. Daardoor blijft de lucht lekker in beweging. Veder heb ik een datalogger aangeschaft (klik hier) om heel zeker te weten dat het met het regelen van de temperatuur goed zit. Want stel dat er geen goede natto ontstaat, waar ligt het dan aan. Nu weet ik d.m.v. de datalogger dat het met de temperatuur in ieder geval OK is. Op de volgende foto geeft de rode lijn (2e lijn van boven)  het verloop van de temperatuur weer. Het schommelt zo tussen de 39.5 en 41 graden Celsius. 

 


Klik hier voor een grotere versie van deze foto.

 


Tegen de rechter zijkant van de box zie je een rol met draad met daaraan het temperatuurmeetstukje van de thermostaat.


Ik gebruik deze thermostaat en die bevalt mij goed. 

 


Rechts in de box is de datalogger te zien. Klik hier voor info over de datalogger.

 top       toc       Het verwarmingselement.

Als verwarming kun je van alles gebruiken. Op internet zie je dat soms een gewone gloeilamp van b.v. 75 watt wordt gebruikt. Ik dacht, ik doe het nog even wat mooier(?) Een l;lamp gaat makkelijk stuk wanneer je er per ongeluk te hard tegen aan komt. Dus dacht ik, ik koop een Habistat verwarmingselement zoals dat voor b.v. reptielen wordt gebruikt. Klik hier om dat te zien. Ik heb dit element in april 2012 voor 78,40 euro gekocht bij http://www.ter.nl/ De prijs was inclusief verzendkosten.

Wat wel gek is, is de volgende opmerking die op pagina http://www.eurorep.co.uk/heating/reptile-radiators/habistat-reptile-radiator-75-watts   staat:

When new this product needs to be run at full power to reduce the aroma. Once done whilst there may still be a slight aroma in the confinement of a vivarium the fumes are completely harmless.


Dat wil zeggen dat er een ongevaarlijk(???)  luchtje van af komt, vooral in het begin.  Ik heb in het begin wel wat geroken maar dat kwam volgens mij omdat ik het element met de kant waar de warmte van af komt naar de binnenkant van de koelbox had geplaatst. Toen ik het een andere keer met de warme kant naar binnen had geplaatst toen rook ik niet veel meer dacht ik.

Als ik opnieuw een verwarmingselement zou moeten kiezen dan zou ik iets anders kiezen. Iets waarvan het 100% zeker is dat er geen luchtjes vanaf kunnen komen. En wat zou ik dan kopen? Ik weet dat nu niet. Misschien zou ik wel gewoon een ouderwetse gloeilamp van 75 watt gebruiken. Alleen weet ik niet of bacteriën last hebben (d.w.z. minder efficiënt werken) van dat licht.

Ook zou ik een strijkijzer als verwarmingselement kunnen nemen. De temperatuur van het strijkijzer moet dan niet al te hoog gezet worden denk ik. En het strijkijzer zelf moet wel veilig staan, op b.v. een metalen pannenonderzetter of misschoon gewoon op een paar (bak)stenen. Sommige strijkijzers kun je omhoog zetten zodat de warme onderkant naar boven in de lucht steekt. Dat is een ideale stand voor een strijkijzer wanneer je het als verwarmingselement wilt gebruiken.top       toc       Wat heb je minimaal nodig?

Op deze pagina wordt van alles genoemd i.v.m. een broedstoof. Maar wat heb je minimaal nodig? Het enige wat echt belangrijk is, dat is een thermostaat om de temperatuur zo goed mogelijk binnen het gewenste gebied te houden. Alle andere dingen zijn niet zo erg belangrijk. Een datalogger is leuk, meer niet. Je kunt ook een gewone thermometer in de broedstoof leggen en af en toe zo eens kijken of de temperatuur redelijk is. Wanneer je een grote kartonnendoos gebruikt waarop je een glasplaat legt dan kun je door de glasplaat de thermometer mooi aflezen. Heb je geen glasplaat dan neem je een stuk karton waar je een gat ingemaakt hebt waarop je een stukje plastic plakt. Dan heb je ook een mooi raampje waardoor je (eventueel m.b.v. een zaklantaarn) zo af en toe even kan kijken om de temperatuur te controleren.

En hoe weet je nu dat het fermenteren (redelijk) goed is gegaan? De aanwezigheid van de welbekende 'draden' is HET bewijs  dat het OK is. Wanneer je er met een lepel door gaat en je ziet geen draden dan weet je zeker dat het helemaal mis is. In dat geval heb je alleen maar gekookte sojabonen. Meer niet. Dat is natuurlijk ook wel gezond maar niet te vergelijken met natto.

Klik hier om de pagina 'Hoe maak je natto' te zien.top       toc       Kies vooral voor een veilige oplossing!

LET OP:  Wanneer u een gloeilamp in een katonnendoos gebruikt zorg dan wel dat de lamp niet tegen de wand van de kartonnendoos kan vallen. Stel je voor dat de wand van de kartonnendoos dan na verloop van tijd vanwege de warmte van de gloeilamp in brand zou vliegen. Hoe groter de kartonnendoos hoe verder u de lamp van de wand van de doos kunt plaatsen. Een groot laken (of meerdere kleinere lakens) over een klein campingtafeltje (een grote tafel mag ook wel) geeft ook een mooie ruimte om als broedstoof te gebruiken. Een laken isoleert de warmte genoeg. Het verschil in temperatuur in de kamer vergeleken met de temperatuur in de broedstoof verschilt hooguit 17 graden. Dus het warmteverlies zal wel meevallen. En je maakt natto ook maar eens in de zoveel tijd. Dus die stroomrekening zal wel meevallen.

 top       toc       Bekijk echt veilige oplossingen op de volgende websites:

Om  echt veilig te gaan raad ik u aan om de volgende website goed te bestuderen: http://www.broedpagina.nl/   Op die website staan veel links naar andere websites. Dat zijn vaak leveranciers van complete broedmachines maar ook van materialen om zelf een broedstoof te maken.

Zie als voorbeeld de volgende pagina's : 
 http://www.florijn-broedmachines.nl/index.php?item=&action=page&group_id=10000053&lang=NL   

 http://www.bruja.de/catalog/index.php?cPath=16_20 

 

 

Zie ook: http://nattoking.com/  (About making natto at home.) 

 


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt door Wim Vogelaar op za 4 januari 2014.