Hoe maak je natto?Inhoud:

Articles in English
Artikelen in het Nederlands

Pillar 1: Vit D / UVB

Pilaar 1: Vit D / UVB

Pillar 2: Vit K / nattoPilaar 2: Vit K / nattoPillar 3: Calcium / Raw milkPilaar 3: Calcium / Rauwe melkOther aspects:

Overige aspecten:


top       toc       Mijn twijfels over de juistheid van deze pagina.

Ergens in februari van 2013 heb ik deze pagina gemaakt waarop ik uitleg hoe je zelf natto kunt maken. En daarbij heb ik rondgekeken op internet om er achter te komen hoe dat moet. En wanneer ik dan zelf natto maak zoals beschreven hieronder op deze pagina dan ziet het er best als natto uit. Dat wil zeggen de draden die voor natto zo kenmerkend zijn zijn goed te zien. Wat is dan mijn twijfel nog? Eind april 2013 kwam ik   dit document (zie pagina 233) (zie daar hoofdstuk 9.3.5. Fermentation)   tegen. En in dat document staat: 
  • Dat de temperatuur tijdens het fermentatieproces tijdelijk een aantal graden automatisch moet stijgen als blijk van een "levendig" fermentatieproces.
    Ik denk dat dit vergelijkbaar is aan een ander fermentatieprocess n.m.l. bij hooibroei. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hooibroei 

  • Dat de luchtvochtigheid niet te laag moet zijn.

In de komende weken/maanden wil ik dat verder gaan uitzoeken.
Wilt u bericht krijgen wanneer er nieuws is op dit punt?  

Klikt u dan s.v.p.  hier (subscribe) wanneer u d.m.v. een e-mail op de hoogte gehouden wilt worden van wijzigingen aan deze pagina.


Op dit plaatje ziet u het verloop van de temperatuur (de rode lijn) tijdens het fermentatieproces.  Klik hier voor meer info over de datalogger die ik gebruik.top       toc       Wat kan er nu mogelijk fout zijn met het fermentatieproces zoals hier op deze pagina nu hier verder wordt beschreven?

Ik denk niet dat het echt fout zit, maar het zou mogelijk niet optimaal kunnen zijn, dwz de fermentatie is slechts voor 30% of 60% gedaan. Maar het kan ook zijn dat de fermentatie wel voor 100% goed is gegaan en dat alleen mijn meetsysteem te gebrekkig is om de iets hogere temperatuur tijdens het fermentatieproces goed te kunnen waarnemen. In de komende weken/maanden hoop ik hier achter te komen. De resultaten daarvan wil ik dan weer op deze pagina zetten.top       toc       Waarom zou je zelf natto maken?


Een portie natto kost ongeveer 1 euro. In een portie natto zit 45 gram natto. Onderaan op deze pagina ziet u hoe die porties natto eruit zien. 
En op website www.mercola.com  wordt geschat dat er in 15 gram natto zo'n 200 microgram aan vitamine K2 zit. Dus met 1 portie natto kun je 3 dagen doen. Dat betekent 33 cent per dag. Tja, wanneer dat zo goedkoop is waarom zou je dan nog de moeite doen om zelf natto te gaan maken.

Toch weet ik wel een aantal redenen te noemen: 

  • Wanneer je natto koopt dan weet je niet of de natto van biologische sojabonen zijn gemaakt. En je moet er niet aan denken dat er GMO sojabonen in je natto zitten, brrrr.  Wie weet hoeveel pesticiden er op de soja zijn gespoten.
  • Bij gekochte natto kan het ook best zijn dat het fermentatieproces niet optimaal is verlopen. Dus is de gekochte natto misschien ook maar voor 40% gefermenteerd.
    Iets dergelijks gebeurt n.m.l. ook bij yoghurt. De yoghurt in de winkel is ook niet maximaal gefermenteerd. Puur om economische redenen, om te zorgen dat de yoghurt langer goed blijft (dwz verkoopbaar blijft).
  • De datum van de gekochte natto kan verlopen zijn. Er kan een nieuwe datum op de verpakking gezet zijn of de natto is voorzien van een nieuwe wikkel met nieuwe datum. De natto heeft misschien wel veel te veel maanden in een koelcel gelegen. Enz, enz.

 top       toc       Hoe maak je zelf natto?

Ik maak natto op de volgende manier:

Ik koop sojabonen in een bio-winkel. Dat is in de "Natuurwinkel" in Zoetermeer. Klik hier.

 

Ik gebruik anderhalf zakje (750 gram) sojabonen per keer. Ik betaal in de natuurwinkel 1,69 euro voor een zakje van 500 gram.

Ik laat de sojabonen eerst in een grote pan gedurende 12 uur weken.

Dan spoel ik de sojabonen af en zet ze met nieuw water op het vuur  en laat de sojabonen gedurende 50 minuten koken.

Na 50 minuten giet ik het water af en roer vervolgens twee of drie porties natto door de pan. Die porties  dienen dan als "starter" voor het fermentatieproces.


Op deze foto zie je een geopend portie natto. In zo'n  bakje zitten ook altijd 2 plastic zakjes om de smaak op te krikken. 
1 zakje met mosterd en 1 zakje met ???? (ik ben daar nog niet achter, maar het smaakt goed).

Vervolgens verdeel ik de inhoud van mijn grote pan over twee kleinere pannen die ik vervolgens gestapeld in mijn broedstoof zet. De grote pan is nml te groot voor mijn broedstoof. Klik hier voor info over mijn broedstoof.

 

 

Het fermentatieproces laat ik vervolgens zo'n 24 a 30 uur zijn gang gaan. 

Daarna laat ik de pannen afkoelen. Vervolgens gaat er 1 pan in de diepvries en de andere pan in de koelkast.
In de diepvries blijft de natto 6 maanden goed en in de koelkast zo'n 5 dagen.

Het resultaat. Wat op de foto opvalt is het feit dat de sojabonen die ik in de bio-winkel heb gekocht een stuk groter zijn dan de sojabonen afkomstig uit de natto-porties.
En wanneer je nu met een lepel door de pan gaat dan zie je de slijmerige draden die zo echt bij natto horen.

 

Zie ook: http://nattoking.com/  (About making natto at home.) 

top       toc       Sept. 2016: Hoe een lezer zijn natto maakt.

Ik ontving in september 2016 een e-mail van Peter Hoogenboom uit Amsterdam die beschrijft hoe hij zijn natto maakt. Graag wil ik deze informatie hier doorgeven.

Hier volgt de inhoud van die mail:

Beste Wim,
Zojuist kwam ik op jouw website over natto terecht. Ook ik ben een natto liefhebber en ik maak het
iedere week. Ik gebruik sporen die ik online gekocht heb en waarmee je ik weet niet hoeveel natto
maken kunt (het wordt maar niet minder; je hebt zulke kleine hoeveelheden nodig ervan). Ik gebruik een
yoghurtmachientje voor het fermenteren.

Ik schrijf je in verband met het sausje. Ik lees, dat je het lekker vindt, maar niet precies weet wat het is.
Ik maak het ook zelf en het heet Dashi-Sojasaus. Hier het recept (de azijn is mijn eigen toevoeging):

30cc sake

30cc mirin

90cc soy sauce

9g dried bonito flakes

half a piece kombu

(small dash of rice vinegar)

Vloeistoffen in steelpannetje doen met stuk kombu, zodra aan de kook vuur uitdoen en de bonito vlokken erbij doen, nacht laten staan, dan in potje doen (vlokken uitdrukken in zeefje of trechter met lepel).

Misschien was je er zelf al achter hoe het te maken, maar dan weet je het in ieder geval. En hieronder een link naar waar ik de sporen gekocht heb.
Gratis verzending. Ook ik gebruikte voorheen gekochte natto als starter, maar met de sporen gaat het nog beter: een nog draderiger natto. Ik denk dat de sporen sterker werken.

Vriendelijke groet, Peter

 

Ik gebruik een yoghurtmachientje voor het fermenteren. Klik hier.top       toc       De starter komend uit Japan.


En klik hier op de link naar waar ik de sporen/starter gekocht heb.

====== einde van de mail van een lezer.========

 Deze pagina is door Wim Vogelaar bijgewerkt op: vrijdag 16 september 2016.

Inhoudsopgave:

 top       toc       Wie is Wim Vogelaar?

Hier volgt informatie waardoor u een indruk kunt krijgen over wie ik ben.
Lees verder... 
top       toc       Wat is mijn motivatie voor deze website?

U zult zich mogelijk afvragen waarom ik mij zo druk maak om mensen te informeren op het gebied van gezondheid. Ik ben gepensioneerd en ik zou een heleboel andere leuke dingen kunnen doen. Waarom dan toch zoveel energie stoppen in deze website en in het te woord staan van mensen die op de informatie op mijn website reageren. 

Lees verder...

top       toc       Welke muziek vind ik mooi?

Klik hier.top       toc       Op welke politieke partij stem ik?

Ik heb jarenlang op de Christen Unie gestemd. Maar in 2012 ben ik overgestapt naar een andere partij. Er is 1 punt wat voor mij heeeeel belangrijk is en er is nu nog maar 1 politieke partij in Nederland die zich juist sterk maakt voor dat punt. 
En welke politieke partij is dat dan? Lees verder...

Wim Vogelaar

Tel. 06-10080999